Sepet

250 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

Karbon Emisyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

07 SepKarbon Emisyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
0 Yorumlar66 Görüntüleme

Karbon Emisyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

24OctKarbon Emisyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Karbon emisyonu, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan karbonun atmosfer içine salınmasıdır. Doğal karbondioksit emisyonu dünyanın işleyişinde önemli bir yere sahipken, doğal olmayan karbon ve sera gazlarının salınımı çevre için büyük zararlara neden olur. Büyük bir çoğunluğu insan kaynaklı faaliyetler sonucu meydana gelen emisyonun etkileri ve sonuçları oldukça önemlidir. Özellikle sanayinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla salınım oranının hızlı bir şekilde artması, insanları büyük bir iklim sorunuyla karşı karşıya bırakmıştır.


İnsan faaliyetlerinin etkisi ile atmosferde bulunan su buharı, karbondioksit, metan ve diazot monoksit gibi gazların miktarı arttıkça yeryüzü daha fazla ısınmaktadır. Bu faaliyetler sera gazlarının salınımına neden olmaktadır. Isınma, hayvancılık faaliyetleri, aydınlatma, pişirme, ulaşım ve endüstriyel süreçler sonucu atmosfere salınan karbondioksit miktarı günden güne artmaktadır. Bir bireyin, bir ülkenin veya bir kuruluşun sürdürdüğü faaliyetler sonucu atmosfere saldığı sera gazlarının karbondioksit cinsinden karşılığı ise karbon ayakizi olarak adlandırılır. (Plassmann ve Edwards-Jones, 2010).Doğal süreçte doğa atmosferde bulunan sera gazlarının dengesini sağlamaktadır. Ancak doğal olmayan karbon ve sera gazlarının salınımı  bu dengeyi gün geçtikçe bozmakta ve bizleri iklim değişikliğinin etkileri ile başbaşa bırakmaktadır.


İklim değişikliği nedeniyle mevsimlerimiz daha az öngörülebilir hale gelirken, suyumuz daha kıt ve ekonomimiz her geçen gün daha riskli hale gelmektedir. Artık ısı dalgaları, kuraklıklar, orman yangınları, deniz seviyesinin yükselmesi ve önemli biyolojik çeşitlilik kaybı gibi iklim değişikliği etkilerini görmeye başladık. İklim değişikliğinin en önemli sebeplerinden biri olan karbon emisyonunun salınımına dur demenin vakti geldi ve geçiyor.

Kurumlar ve ülkeler karbon emisyonlarını azaltana kadar iklim değişikliği ile ilgili farklı riskler artmaya devam edecektir. Gelecekte güvenli bir çalışma alanı sağlamak ve bir yol haritası oluşturmak için yarattığımız karbon emisyonlarımızı ölçerek çalışmaya başlayabiliriz.    

Karbon Salınımını Azaltmak İçin Neler Yapabiliriz?

Gezegenimizde herkes için büyük önem arz eden, karbon salımını azaltmak için uygulanabilecek farklı yöntemler mevcuttur. Emisyon oranının azaltılması noktasında en önemli önlemlerden biri, sürdürülebilir enerjilerin kullanımıdır. Sürdürülebilir enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerde var olan enerji akışından elde edilen enerjiyi anlatır. Örnek olarak; Güneş, su, rüzgar, dalga gibi doğal kaynaklardan elde edilen enerjiler yenilenebilir enerji kaynaklarını oluşturur. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması yüksek verim elde edilmesini sağlar.  Ayrıca fosil yakıt tüketiminin önemli bir bölümünü oluşturan ulaşımda karbon salınımına neden olmayan enerjiler kullanılması önem taşır.

Karbon salınımı oranlarında en büyük paya sahip olan sanayi kuruluşlarının önlemleri dışında, bireysel değişimlerimizle karbon salınımını azaltabiliriz. Ulaşım tercihlerimiz, (toplu taşıma kullanma veya hibrit araç kullanmak, uçak yolculuklarını sınırlandırmak), enerji kullanımına dikkat etmek (Ev içerisinde kullandığımız enerjilerin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması, tasarruflu ampuller kullanmak, kullanılmayan elektronik cihazları fişten çekmek) beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek ( daha az et tüketmek, yerli ve doğal gıdalar tercih etmek) ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemek (kompost yapmak, atıklarınızı ayrıştırmak, ikinci el ürünler kullanmak, eskiyen ürünleri tamir etmek) bu konuda alabileceğimiz bazı bireysel önlemlerdir.

Yorum Yap